Bratek

Kolorowe bratki kojarzą się nam z wiosną – to pierwsze kwiaty na rabatkach i w balkonowych skrzynkach. Tymczasem ziele bratka trójbarwnego jest znanym lekiem na młodzieńczy trądzik.

Bratek (Viola tricolor) to roślina o wysokości 10–20 cm. Kwiaty bratka, nazywane trójbarwnym fiołkiem, przypominają bratki uprawiane w ogrodach, ale ich kwiaty są mniejsze, w kolorach: fioletowy, żółty i biały. Zbioru ziela na plantacji dokonuje się dwukrotnie, po raz pierwszy w maju i czerwcu, drugi raz jesienią. Surowcem leczniczym są zielone części rośliny i kwiaty (po wysuszeniu). Ziele bratka to bogate źródło flawonoidów: wiolantyny (glikozyd apigeniny) oraz rutyny (glikozyd kwercetyny). Zawartość rutyny oznaczono jako 0,42 mg/g ziela. Wśród innych glikozydów znaleziono pochodne sześciu różnych aglikonów, w tym kwercetyny, apigeniny, izoramnetyny, kemferolu i luteoliny. W zielu są też saponiny, kwas salicylowy i salicylany, kumaryny, witamina C, β-karoten.

Ziele bratka dla nastolatka

Ziele bratka jest najbardziej znane i cenione ze względu na leczenie problemów skórnych i młodzieńczego trądziku. Picie naparu z bratka działa oczyszczająco na skórę, ale jego działanie jest kompleksowe. Ważny jest nie tylko efekt moczopędny, lecz także działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Przy piciu naparu z bratka stan cery poprawia się stopniowo, powoli. Bioaktywne związki z naparu przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu, co może spowodować krótkotrwałe zwiększenie się ilości wyprysków na początku stosowania. Nie należy jednak przerywać kuracji, tylko zastosować napar również zewnętrznie. Można włączyć inne zioła, np. przemywać twarz naparem z bratka oraz rumianku, który też działa przeciwzapalnie i przyśpiesza gojenie się zmian na skórze. Pamiętajmy, że surowce ziołowe nie działają po dwóch dniach, ale efekty kuracji będą trwałe i widoczne już po dwóch tygodniach stosowania.

Przygotowanie naparu

Torebkę (fix), która zawiera 2 g ziela, zalewa się wrzącą wodą i parzy pod przykryciem 7–10 minut. Łyżkę stołową suszu z bratków trzeba zalać 2 szklankami wrzątku, gotować 10 minut, przecedzić. Herbatę z bratka należy pić 2–3 razy dziennie przed posiłkiem. Można dodać łyżkę miodu.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Głóg

Lecznicze właściwości głogu były znane starożytnym Grekom, a średniowieczna medycyna...

Więcej
Właściwości ziół

Nagietek

Lecznicze właściwości nagietka były znane już w starożytności. We współczesnej medycynie nagietek ceniony jest za…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a wątroba

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka, stanowi ogromną „fabrykę chemiczną”, w której działa…

Więcej
Właściwości ziół

Kora dębu

Dąb to drzewo osiągające duże rozmiary, będące też symbolem siły i długowieczności. Znane są okazy…

Więcej
Właściwości ziół

Dziurawiec

Dziurawiec (Hypericum perforatum) to pospolita roślina naszych łąk. Jej żółte kwiatki, które pojawiają się pod…

Więcej
Właściwości ziół

Bratek

Kolorowe bratki kojarzą się nam z wiosną – to pierwsze kwiaty na rabatkach i w…

Więcej
Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a trawienie

Tempo życia, złe odżywianie, stres, zanieczyszczenie środowiska, siedzący tryb życia – to wszystko wpływa negatywnie…

Więcej
Ziołolecznictwo

Leki roślinne w XXI wieku

Lek to produkt medyczny, który może zawierać różne rodzaje substancji, zarówno syntetyczne...

Więcej