Koper włoski

Koper włoski lub fenkuł włoski (Foeniculum vulgare Mill.) to gatunek z rodziny selerowatych (Apiaceae). Roślina osiąga wysokość 1–2 m, jej drobne żółte kwiatki są zebrane w baldachy. Owoce mają ostry smak i silny słodkawy zapach, podobny do anyżku. Kiedyś fenkuł rósł w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji, ale rozprzestrzenił się też w obu Amerykach i Australii. W Europie od XVI wieku benedyktyni uprawiali go w klasztornych ogrodach. Teraz jest uprawiany i stosowany na całym świecie.

Surowiec zielarski to suche owoce, które powinny zawierać co najmniej 4% olejku eterycznego. Wśród bioaktywnych składników są flawonoidy (glikozydy kwercetyny i kemferolu) i fitosterole, ale owoce mają też białka, cukry i tłusty olej. Skład chemiczny i właściwości olejku koprowego są w ostatnich latach intensywnie badane. Metodą chromatografii (GC MS) zidentyfikowano w nim 34 składniki. Najwięcej jest trans-anetolu (34–82%) oraz fenchonu (2–22%), są też: estragol, limonen, cis-anetol i α-pinen.

Oprócz świeżych owoców można stosować także napar z suszonych owoców kopru włoskiego oraz olejek koprowy. Wspomagają trawienie, zwłaszcza po ciężkostrawnych posiłkach i przejedzeniu. Pomagają poradzić sobie ze wzdęciem i uczuciem pełności w brzuchu.

U kobiet karmiących piersią napar z suszonych owoców kopru włoskiego wspiera prawidłowe funkcjonowanie gruczołów mlekowych, dzięki czemu wspomaga laktację.

Zalecane spożycie

Jeśli używasz gotowych produktów zawierających koper włoski lub olejek koprowy, zawsze przestrzegaj określonego przez producenta zalecanego spożycia.

Koper włoski w kuchni

Nasiona są używane jako aromatyczna przyprawa, o zup, sałatek, mięs, także w mieszaninie innych ziół. Roślina należy do warzyw selerowatych, a jej mięsiste ogonki liściowe tworzą cebulę, którą jada się na surowo lub gotowaną czy duszoną. Coraz częściej można ją kupić w polskich sklepach. Jest smaczna, ma mało kalorii, a lotny olejek o charakterystycznym aromacie korzystnie wpływa na trawienie. Fenkuł jest źródłem witamin (witaminy C, B1, kwasu foliowego) i minerałów, zwłaszcza potasu.

Autor: prof. Iwona Wawer

Przeczytaj także inny artykuł

Ziołolecznictwo

Leki roślinne w XXI wieku

Lek to produkt medyczny, który może zawierać różne rodzaje substancji, zarówno syntetyczne...

Więcej

Polecane artykuły

Zioła a zdrowie

Zioła a układ moczowy

Dolegliwości ze strony układu moczowego są z reguły bardzo uciążliwe, a co gorsza mają tendencję…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a wątroba

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka, stanowi ogromną „fabrykę chemiczną”, w której działa…

Więcej
Właściwości ziół

Krwawnik

Krwawnik pospolity jest uniwersalnym środkiem leczniczym, stosowanym zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Podobno wojowniczy Achilles…

Więcej
Ziołolecznictwo

Zioła apteczne a zioła sklepowe

W ostatnich latach fitoterapia cieszy się dużym zainteresowaniem i znajduje coraz więcej zwolenników. By w…

Więcej
Właściwości ziół

Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest wieloletnią rośliną z rodziny pokrzywowatych (Urticacaae). W Polsce występuje…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a trawienie

Tempo życia, złe odżywianie, stres, zanieczyszczenie środowiska, siedzący tryb życia – to wszystko wpływa negatywnie…

Więcej
Ziołolecznictwo

Zioła lecznicze: gwarancja jakości i leczniczego działania

Zachęcamy do szerokiego stosowania ziół w kuchni, do ich uprawy w przydomowym ogródku i na…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła na odporność - jakie na wsparcie?

Zioła na odporność mogą być ciekawą alternatywą dla ludzi, którzy szukają wsparcia dla swojego naturalnego…

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej