
Koper włoski
lub fenkuł włoski (Foeniculum vulgare)
to roślina osiągająca 1-2 m, jej drobne żółte kwiatki są zebrane w baldachy. Owoce mają ostry smak i słodkawy zapach. Koper jest uprawiany na całym świecie i stosowany zarówno jako roślina jadalna, jak i lecznicza. Nasiona są używane jako aromatyczna przyprawa do zup, sałatek, mięs. Surowiec zielarski to suche owoce, które zawierają olejek eteryczny. Wśród bioaktywnych składników są flawonoidy i fitosterole. Koper działa wiatropędnie, przeciwskurczowo.Herbatka z kopru ma przyjemny zapach, pomaga przy bolesnych skurczach i wzdęciach. Wskazany od 4 roku życia.
Zobacz inne zioła:
-
Lipa
Więcej informacji -
Pokrzywa
Więcej informacji -
Melisa
Więcej informacji -
Kwiat głogu
Więcej informacji -
Szałwia
Więcej informacji -
Bratek
Więcej informacji -
Kora dębowa
Więcej informacji -
Świetlik
Więcej informacji -
Koper włoski
Więcej informacji -
Rumianek
Więcej informacji -
Owoc borówki czernicy
Więcej informacji -
Senes
Więcej informacji -
Skrzyp
Więcej informacji -
Dziurawiec
Więcej informacji -
Nagietek
Więcej informacji -
Krwawnik
Więcej informacji -
Mięta
Więcej informacji -
Len
Więcej informacji