Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Jednak badania naukowe pokazują, że zastosowanie kwiatostanu lipy może być znacznie szersze.

W Polsce popularne są dwa gatunki lipy: drobno- (Tilia parviofolia) i szerokolistna (Tilia platyphyllos). Mają podobne kwiaty, ale bardziej rozpowszechniona jest lipa drobnolistna, która kwitnie w połowie lipca. Kwiaty lipy można zbierać i suszyć samemu, ciesząc się ich zapachem. Jednak wygodniej jest kupić gotowy susz, a najlepiej saszetki do zaparzania fix z odpowiednio odmierzoną porcją w torebce.

Fitochemia kwiatów lipy

Przyjemny zapach kwiatów to wynik obecności niewielkiej ilości olejku eterycznego (0,05%), którego głównym składnikiem jest farnezol (geraniol, eugenol, cytral, cytronelal). Kwiatostany lipy mają ok. 1% flawonoidów (norma to 0,7%), wśród nich dominują glikozydy kwercetyny i kemferolu oraz tylirozyd. Surowiec ma też związki śluzowe, triterpeny, procyjanidyny, składniki mineralne. Główne bioaktywne składniki lipy to flawonoidy, znane jako antyoksydanty. 

Kiedy stosować napar z lipy

Lipa jest szczególnie polecana przy przeziębieniu.
Napar z lipy to również świetny środek w pediatrii. Sprawdza się u dzieci przy wspomaganiu leczenia przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych z bólem gardła, katarem i kaszlem. Lipa to łagodny środek napotny i przeciwzapalny. Działanie to polega przede wszystkim na zwiększeniu wrażliwości gruczołów potowych na bodźce dochodzące od nerwów współczulnych. Dla małych dzieci wystarczy napar z jednej torebki na szklankę wody. Chętniej wypiją go z sokiem malinowym. Pamiętajmy, aby nie stosować naparów z lipy u dzieci poniżej 4 lat.

Właściwości lipy

Właściwości napotne lipy przypisuje się flawonoidom. Wodne wyciągi z surowca powodują zwiększenie wydzielania potu, poprawiają parowanie (transpirację) i oddychanie (perspirację) przez skórę. Działanie napotne można uzyskać nie tylko po wypiciu naparu, lecz także po zastosowaniu kąpieli.

Właściwości przeciwzapalne i osłaniające – obecny w surowcu glikozydoester (tilirozyd) oraz śluzy działają łagodnie przeciwzapalnie. Ponadto związki śluzowe wykazują działanie osłaniające, powlekające i zmiękczające. Zapewnia to efekt łagodzący kaszel i kojący ból gardła.

Dawkowanie

Według Farmakopei Polskiej: napar z 2–6 g kwiatów na dobę stosuję się jako lek przeciwgorączkowy i napotny. W torebce ekspresowej (fix) najczęściej jest 2 g suszu. Wygodnie jest zaparzyć 2 torebki w szklance wrzącej wody przez 15 min, a potem popijać ciepły napar. Można taki napój osłodzić, dodając syrop malinowy, który również działa napotnie. Bardzo smaczna jest herbata lipowa słodzona lipowym miodem.

                            

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej
Właściwości ziół

Koper włoski

Napar z owoców kopru włoskiego oraz olejek stosuje się u dzieci, ale też u osób…

Więcej
Właściwości ziół

Nagietek

Lecznicze właściwości nagietka były znane już w starożytności. We współczesnej medycynie nagietek ceniony jest za…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Właściwości ziół

Senes

Senes zyskuje na popularności, ponieważ jest bardzo skuteczny i łatwy w stosowaniu. Ten lek zawdzięczamy…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła w dermatologii (trądzik)

Trądzik to powszechna wśród młodzieży dolegliwość skórna, objawiająca się zaskórnikami i grudkami powstającymi w wyniku…

Więcej
Właściwości ziół

Świetlik lekarski

Świetlik łąkowy lub świetlik lekarski (Euphrasia officinalis) to niewielka roślinka, ma mniej niż 30 cm…

Więcej
Właściwości ziół

Czystek

Czystek (Cistus incanus) to krzew o białych, różowych i czerwonych kwiatach, rośnie w krajach...

Więcej
Ziołolecznictwo

Zioła lecznicze: gwarancja jakości i leczniczego działania

Zachęcamy do szerokiego stosowania ziół w kuchni, do ich uprawy w przydomowym ogródku i na…

Więcej