Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Jednak badania naukowe pokazują, że zastosowanie kwiatostanu lipy może być znacznie szersze.

W Polsce popularne są dwa gatunki lipy: drobno- (Tilia parviofolia) i szerokolistna (Tilia platyphyllos). Mają podobne kwiaty, ale bardziej rozpowszechniona jest lipa drobnolistna, która kwitnie w połowie lipca. Kwiaty lipy można zbierać i suszyć samemu, ciesząc się ich zapachem. Jednak wygodniej jest kupić gotowy susz, a najlepiej saszetki do zaparzania fix z odpowiednio odmierzoną porcją w torebce.

Fitochemia kwiatów lipy

Przyjemny zapach kwiatów to wynik obecności niewielkiej ilości olejku eterycznego (0,05%), którego głównym składnikiem jest farnezol (geraniol, eugenol, cytral, cytronelal). Kwiatostany lipy mają ok. 1% flawonoidów (norma to 0,7%), wśród nich dominują glikozydy kwercetyny i kemferolu oraz tylirozyd. Surowiec ma też związki śluzowe, triterpeny, procyjanidyny, składniki mineralne. Główne bioaktywne składniki lipy to flawonoidy, znane jako antyoksydanty. 

Kiedy stosować napar z lipy

Lipa jest szczególnie polecana przy przeziębieniu.
Napar z lipy to również świetny środek w pediatrii. Sprawdza się u dzieci przy wspomaganiu leczenia przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych z bólem gardła, katarem i kaszlem. Lipa to łagodny środek napotny i przeciwzapalny. Działanie to polega przede wszystkim na zwiększeniu wrażliwości gruczołów potowych na bodźce dochodzące od nerwów współczulnych. Dla małych dzieci wystarczy napar z jednej torebki na szklankę wody. Chętniej wypiją go z sokiem malinowym. Pamiętajmy, aby nie stosować naparów z lipy u dzieci poniżej 4 lat.

Właściwości lipy

Właściwości napotne lipy przypisuje się flawonoidom. Wodne wyciągi z surowca powodują zwiększenie wydzielania potu, poprawiają parowanie (transpirację) i oddychanie (perspirację) przez skórę. Działanie napotne można uzyskać nie tylko po wypiciu naparu, lecz także po zastosowaniu kąpieli.

Właściwości przeciwzapalne i osłaniające – obecny w surowcu glikozydoester (tilirozyd) oraz śluzy działają łagodnie przeciwzapalnie. Ponadto związki śluzowe wykazują działanie osłaniające, powlekające i zmiękczające. Zapewnia to efekt łagodzący kaszel i kojący ból gardła.

Dawkowanie

Według Farmakopei Polskiej: napar z 2–6 g kwiatów na dobę stosuję się jako lek przeciwgorączkowy i napotny. W torebce ekspresowej (fix) najczęściej jest 2 g suszu. Wygodnie jest zaparzyć 2 torebki w szklance wrzącej wody przez 15 min, a potem popijać ciepły napar. Można taki napój osłodzić, dodając syrop malinowy, który również działa napotnie. Bardzo smaczna jest herbata lipowa słodzona lipowym miodem.

                            

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Melisa

Melisa (Melissa officinalis) to roślina o jasnozielonych karbowanych liściach i drobnych biało-różowych kwiatkach. Osiąga wysokość…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a układ moczowy

Dolegliwości ze strony układu moczowego są z reguły bardzo uciążliwe, a co gorsza mają tendencję…

Więcej
Właściwości ziół

Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym.…

Więcej
Właściwości ziół

Głóg

Lecznicze właściwości głogu były znane starożytnym Grekom, a średniowieczna medycyna...

Więcej
Właściwości ziół

Koper włoski

Napar z owoców kopru włoskiego oraz olejek stosuje się u dzieci, ale też u osób…

Więcej
Właściwości ziół

Świetlik lekarski

Świetlik łąkowy lub świetlik lekarski (Euphrasia officinalis) to niewielka roślinka, ma mniej niż 30 cm…

Więcej
Ziołolecznictwo

Leki roślinne w XXI wieku

Lek to produkt medyczny, który może zawierać różne rodzaje substancji, zarówno syntetyczne...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a przeziębienie

Przeziębienia, szczególnie dokuczliwe w okresie jesienno-zimowym, w ponad 90% wywołane są przez wirusy. Huśtawki pogodowe,…

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej