
Szałwia
Salvia officinalis należy do rodziny Lamiaceae.
jest to roślina śródziemnomorska, w Polsce uprawiana od kilkuset lat w klasztornych ogrodach. Ma fioletowe lub różowe kwiatki. Jej intensywnie pachnące liście są używane jako przyprawa do pieczenia mięsa, pasztetów, sosów, do aromatyzowania oliwy. Obecnie, dla celów farmaceutycznych szałwia jest uprawiana na plantacjach. Surowcem farmaceutycznym są liście, które zawierają gorzkie laktony seskwiterpenowe, triterpeny, flawonoidy, taniny, dużo kwasu rozmarynowego oraz olejek. Składniki olejku oraz związki polifenolowe mają działanie odkażające i przeciwzapalne, dlatego napar z szałwii jest doskonałym środkiem w stanach zapalnych gardła czy dziąseł.
Zobacz inne zioła:
-
Skrzyp
Więcej informacji -
Koper włoski
Więcej informacji -
Świetlik
Więcej informacji -
Dziurawiec
Więcej informacji -
Krwawnik
Więcej informacji -
Bratek
Więcej informacji -
Nagietek
Więcej informacji -
Melisa
Więcej informacji -
Mięta
Więcej informacji -
Senes
Więcej informacji -
Kora dębowa
Więcej informacji -
Owoc borówki czernicy
Więcej informacji -
Pokrzywa
Więcej informacji -
Szałwia
Więcej informacji -
Len
Więcej informacji -
Kwiat głogu
Więcej informacji -
Rumianek
Więcej informacji -
Lipa
Więcej informacji