Owoc borówki czernicy

W diecie naszych przodków tradycyjnie źródłem antyoksydantów były owoce jagodowe: czarne jagody, porzeczki czy żurawiny. Jagody zbierane w lesie przerabiano na dżemy, soki i nalewki. Czarne jagody są nadal powszechnie znane i lubiane, ale coraz rzadziej chodzimy po nie do lasu. Kiedyś suszone jagody były w każdej domowej apteczce. Teraz wyręcza nas przemysł farmaceutyczny, ale wiedza o prozdrowotnej roli jagód jest warta przypomnienia.

Czarna jagoda lub borówka czernica (Vaccinium myrtillus) to mała krzewinka rosnąca w lasach. Surowcem farmaceutycznym jest owoc (Fructus Myrtilli), rzadziej stosowane są liście (Folium Myrtilli). Jagody zbiera się w czerwcu i lipcu, po czym suszy w suszarniach.

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich zawartość w suchej masie sięga 0,25%. Antocyjaniny nadają przetworom z borówek piękny ciemnoczerwony kolor, podobny do czerwonego wina. Związków typu katechin jest jeszcze więcej (5-10%), wśród nich są procyjanidyny (dimery), oligomery i polimery katechinowe (garbniki). Obecne są też flawonoidy (glikozydy kwercetyny, kemferolu), kwasy fenolowe (chlorogenowy, ferulowy, kawowy) oraz inne kwasy organiczne, takie jak jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy czy askorbowy (witamina C). Słodki smak jagód jest efektem zawartości 20-30% cukrów.

Właściwości lecznicze

Suszone czarne jagody to popularny środek stosowany przy biegunkach. Działanie ściągające i zapierające wynika z obecności garbników. Związki te łączą się z białkami, normalizując napięcie i przepuszczalność ścian naczyniowych.

Stosowanie borówki czernicy

Jednorazowo stosujemy 1 łyżkę suszonych owoców, zalewamy 1 szklanką zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Dziennie spożywamy do 4 szklanek tak przyrządzonego odwaru.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Zioła a zdrowie

Zioła a układ moczowy

Dolegliwości ze strony układu moczowego są z reguły bardzo uciążliwe, a co gorsza mają tendencję…

Więcej
Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Właściwości ziół

Nagietek

Lecznicze właściwości nagietka były znane już w starożytności. We współczesnej medycynie nagietek ceniony jest za…

Więcej
Właściwości ziół

Krwawnik

Krwawnik pospolity jest uniwersalnym środkiem leczniczym, stosowanym zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Podobno wojowniczy Achilles…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła na odporność - jakie na wsparcie?

Zioła na odporność mogą być ciekawą alternatywą dla ludzi, którzy szukają wsparcia dla swojego naturalnego…

Więcej
Właściwości ziół

Dziurawiec

Dziurawiec (Hypericum perforatum) to pospolita roślina naszych łąk. Jej żółte kwiatki, które pojawiają się pod…

Więcej
Właściwości ziół

Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest wieloletnią rośliną z rodziny pokrzywowatych (Urticacaae). W Polsce występuje…

Więcej
Ziołolecznictwo

Zioła lecznicze: gwarancja jakości i leczniczego działania

Zachęcamy do szerokiego stosowania ziół w kuchni, do ich uprawy w przydomowym ogródku i na…

Więcej