Dziurawiec

Dziurawiec (Hypericum perforatum) to pospolita roślina naszych łąk. Jej żółte kwiatki, które pojawiają się pod koniec czerwca, są powszechnie znane. Kwiaty po roztarciu wydzielają czerwony sok, stąd ludowe nazwy: krew św. Jana, ziele świętojańskie. Polska nazwa „dziurawiec” to wynik obserwacji liści, które mają małe zbiorniczki olejku eterycznego tworzące jaśniejsze, prześwitujące punkty. 

Lecznicze właściwości dziurawca znane są już od dawna. Kiedyś naparów z dziurawca używano przy dolegliwościach wątroby, a nalewek – „na melancholię”.

W nowoczesnej fitoterapii stosuje się dziurawiec uprawiany na plantacjach, a surowiec farmaceutyczny (Herba Hyperici) jest dobrze przebadany. Ziele dziurawca ma monografie Farmakopei Polskiej, Europejskiej, Komisji E, ESCOP i WHO.

Surowiec ma wiele cennych składników, ale za najbardziej charakterystyczne uważa się związki antranoidowe – głównie hiperycynę i jej pochodne – których powinno być co najmniej 0,08% (ale w kwiatach jest nawet 0,15%). W zielu są też flawonoidy (co najmniej 1,8%), takie jak hiperozyd, a także pochodne floroglucyny, procyjanidyny, garbniki, fenolokwasy i niewielkie ilości olejku eterycznego.

Napar z dziurawca w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych

Napary z dziurawca działają spazmolitycznie i ściągająco, a więc korzystnie w przypadku bólów żołądka, przy skurczach jelit. Spazmolityczne działanie na mięśnie gładkie ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy. Dlatego też ziele dziurawca wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu zaburzeń trawiennych, pomocnych przy uczuciu dyskomfortu i objawach niestrawności.

Napar z dziurawca przy wyczerpaniu umysłowym

Korzystny wpływ dziurawca wynikający z badań psychoaktywności polega na zmniejszeniu uczucia zmęczenia i niechęci do pracy, poprawie snu, lepszej zdolności koncentracji. Preparaty z dziurawca korzystnie podziałają u osób bardzo intensywnie pracujących, w stanach wyczerpania psychicznego i umysłowego. Należy pamiętać, że jeśli po 2 tygodniach stosowania objawy nie mijają, należy zgłosić się do lekarza.

Dawkowanie

Jednorazowo do sporządzenia naparu stosuje się 2 g surowca na 1 szklankę wody, dziennie stosować 2 szklanki naparu.

Uwaga!

Podczas przyjmowania preparatów zawierających hiperycynę trzeba unikać przebywania na słońcu. Nie należy ich łączyć z innymi lekami przeciwdepresyjnymi. Wyciągi z dziurawca mają bardzo niską toksyczność i mogą być stosowane przez długi okres.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a przeziębienie

Przeziębienia, szczególnie dokuczliwe w okresie jesienno-zimowym, w ponad 90% wywołane są przez wirusy. Huśtawki pogodowe,…

Więcej
Właściwości ziół

Czystek

Czystek (Cistus incanus) to krzew o białych, różowych i czerwonych kwiatach, rośnie w krajach...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła w dermatologii (trądzik)

Trądzik to powszechna wśród młodzieży dolegliwość skórna, objawiająca się zaskórnikami i grudkami powstającymi w wyniku…

Więcej
Właściwości ziół

Rumianek

Rumianek (Chamomilla recutita) jest znany i popularny w całej Europie. Uprawa tego zioła dominuje na…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a wątroba

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka, stanowi ogromną „fabrykę chemiczną”, w której działa…

Więcej
Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Ziołolecznictwo

Zioła lecznicze: gwarancja jakości i leczniczego działania

Zachęcamy do szerokiego stosowania ziół w kuchni, do ich uprawy w przydomowym ogródku i na…

Więcej