Głóg

Głóg był uważany za szczególną roślinę już od czasów starożytnej Grecji. To właśnie tam stał się symbolem nadziei – dlatego gałązki głogu niesiono w trakcie procesji ślubnych, a także przyozdabiano nimi ołtarze greckiego boga małżeństwa Hymenaiosa.

Głóg miał także szczególne znaczenie dla Celtów. Uważali go bowiem za drzewo rosnące przy wejściach do świata mityczno-baśniowego. Ponadto wierzono, że głóg ma właściwości „leczenia” złamanych serc.

Ewenementem wśród głogu jest podgatunek z Glastonbury. W przeciwieństwie do pozostałych przedstawicieli „zwykłego” głogu, głóg z Glastonbury kwitnie 2 razy w ciągu roku – po raz drugi kwiaty pojawiają się w okolicach Bożego Narodzenia.

Celtowie mieli wyczucie co do właściwości głogu. Co prawda obecnie raczej nikt nie stosuje go przy „złamanym sercu”, ale głóg dobrze wspiera funkcjonowanie serca i układu krążenia. Jego regularne spożywanie pomaga utrzymać serce w zdrowiu oraz korzystnie wpływa na krążenie krwi i prawidłowe zaopatrzenie w tlen organizmu. Ponadto, głóg ułatwia wyciszenie w stanach napięcia nerwowego oraz przyczynia się do zmniejszenia napięcia, drażliwości i ułatwia zdrowy sen.

Surowcem farmaceutycznym jest kwiatostan z liśćmi, a także owoce. Bioaktywne składniki to flawonoidy (w ilości 1–2%), procyjanidyny (w ilości 1–3%), fenolokwasy i kwasy triterpenowe. Produkty z głogu są najczęściej badane na zawartość flawonoidów. Jeszcze do niedawna myślano, że najważniejsze są związki flawonoidowe. Później doceniono rolę procyjanidyn, także zawartych w głogu: uważa się, że ta grupa związków ma największy wpływ na wspomaganie pracy mięśnia sercowego.

W Polsce rośnie pięć gatunków głogu, w tym zarówno jednoszyjkowy (Cratagaegus monogyna), jak i dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha), ten najcenniejszy dla wspierania serca, zwłaszcza serca seniorów

Ciekawostki

Kwiatostany i owoce zbiera się z krzewów rosnących dziko, ale osoby bez doświadczenia przyrodniczego często mylą głóg z dziką różą. Obie rośliny należą do rodziny Rosaceae, ale łatwo je odróżnić po kształcie łodyg, kolców i owoców. Owoce róży są większe i wypełnione drobnymi włochatymi pestkami. Owoce głogu dwuszyjkowego wyglądają jak małe jabłuszka i mają 2 pestki. Można z nich zrobić dżem i domowe wino.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Zioła a zdrowie

Zioła a trawienie

Tempo życia, złe odżywianie, stres, zanieczyszczenie środowiska, siedzący tryb życia – to wszystko wpływa negatywnie…

Więcej
Właściwości ziół

Rumianek

Rumianek (Chamomilla recutita) jest znany i popularny w całej Europie. Uprawa tego zioła dominuje na…

Więcej
Właściwości ziół

Nasiona lnu

Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane,…

Więcej
Właściwości ziół

Senes

Senes zyskuje na popularności, ponieważ jest bardzo skuteczny i łatwy w stosowaniu. Ten lek zawdzięczamy…

Więcej
Właściwości ziół

Szałwia

Czerwono kwitnącą szałwię (Salvia farincea) znamy z kwietników, ale szałwia lekarska (Salvia officinalis) ma fioletowe…

Więcej
Właściwości ziół

Głóg

Lecznicze właściwości głogu były znane starożytnym Grekom, a średniowieczna medycyna...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Ziołolecznictwo

Leki roślinne w XXI wieku

Lek to produkt medyczny, który może zawierać różne rodzaje substancji, zarówno syntetyczne...

Więcej