Koper włoski

Koper włoski lub fenkuł włoski (Foeniculum vulgare Mill.) to gatunek z rodziny selerowatych (Apiaceae). Roślina osiąga wysokość 1–2 m, jej drobne żółte kwiatki są zebrane w baldachy. Owoce mają ostry smak i silny słodkawy zapach, podobny do anyżku. Kiedyś fenkuł rósł w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji, ale rozprzestrzenił się też w obu Amerykach i Australii. W Europie od XVI wieku benedyktyni uprawiali go w klasztornych ogrodach. Teraz jest uprawiany i stosowany na całym świecie.

Surowiec zielarski to suche owoce, które powinny zawierać co najmniej 4% olejku eterycznego. Wśród bioaktywnych składników są flawonoidy (glikozydy kwercetyny i kemferolu) i fitosterole, ale owoce mają też białka, cukry i tłusty olej. Skład chemiczny i właściwości olejku koprowego są w ostatnich latach intensywnie badane. Metodą chromatografii (GC MS) zidentyfikowano w nim 34 składniki. Najwięcej jest trans-anetolu (34–82%) oraz fenchonu (2–22%), są też: estragol, limonen, cis-anetol i α-pinen.

Oprócz świeżych owoców można stosować także napar z suszonych owoców kopru włoskiego oraz olejek koprowy. Wspomagają trawienie, zwłaszcza po ciężkostrawnych posiłkach i przejedzeniu. Pomagają poradzić sobie ze wzdęciem i uczuciem pełności w brzuchu.

U kobiet karmiących piersią napar z suszonych owoców kopru włoskiego wspiera prawidłowe funkcjonowanie gruczołów mlekowych, dzięki czemu wspomaga laktację.

Zalecane spożycie

Jeśli używasz gotowych produktów zawierających koper włoski lub olejek koprowy, zawsze przestrzegaj określonego przez producenta zalecanego spożycia.

Koper włoski w kuchni

Nasiona są używane jako aromatyczna przyprawa, o zup, sałatek, mięs, także w mieszaninie innych ziół. Roślina należy do warzyw selerowatych, a jej mięsiste ogonki liściowe tworzą cebulę, którą jada się na surowo lub gotowaną czy duszoną. Coraz częściej można ją kupić w polskich sklepach. Jest smaczna, ma mało kalorii, a lotny olejek o charakterystycznym aromacie korzystnie wpływa na trawienie. Fenkuł jest źródłem witamin (witaminy C, B1, kwasu foliowego) i minerałów, zwłaszcza potasu.

Autor: prof. Iwona Wawer

Przeczytaj także inny artykuł

Zioła a zdrowie

Zioła a trawienie

Tempo życia, złe odżywianie, stres, zanieczyszczenie środowiska, siedzący tryb życia – to wszystko wpływa negatywnie…

Więcej

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Właściwości ziół

Nasiona lnu

Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane,…

Więcej
Właściwości ziół

Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest wieloletnią rośliną z rodziny pokrzywowatych (Urticacaae). W Polsce występuje…

Więcej
Właściwości ziół

Świetlik lekarski

Świetlik łąkowy lub świetlik lekarski (Euphrasia officinalis) to niewielka roślinka, ma mniej niż 30 cm…

Więcej
Właściwości ziół

Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym.…

Więcej
Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej
Właściwości ziół

Rumianek

Rumianek (Chamomilla recutita) jest znany i popularny w całej Europie. Uprawa tego zioła dominuje na…

Więcej