Koper włoski

Koper włoski lub fenkuł włoski (Foeniculum vulgare Mill.) to gatunek z rodziny selerowatych (Apiaceae). Roślina osiąga wysokość 1–2 m, jej drobne żółte kwiatki są zebrane w baldachy. Owoce mają ostry smak i silny słodkawy zapach, podobny do anyżku. Kiedyś fenkuł rósł w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji, ale rozprzestrzenił się też w obu Amerykach i Australii. W Europie od XVI wieku benedyktyni uprawiali go w klasztornych ogrodach. Teraz jest uprawiany i stosowany na całym świecie.

Surowiec zielarski to suche owoce, które powinny zawierać co najmniej 4% olejku eterycznego. Wśród bioaktywnych składników są flawonoidy (glikozydy kwercetyny i kemferolu) i fitosterole, ale owoce mają też białka, cukry i tłusty olej. Skład chemiczny i właściwości olejku koprowego są w ostatnich latach intensywnie badane. Metodą chromatografii (GC MS) zidentyfikowano w nim 34 składniki. Najwięcej jest trans-anetolu (34–82%) oraz fenchonu (2–22%), są też: estragol, limonen, cis-anetol i α-pinen.

Oprócz świeżych owoców można stosować także napar z suszonych owoców kopru włoskiego oraz olejek koprowy. Wspomagają trawienie, zwłaszcza po ciężkostrawnych posiłkach i przejedzeniu. Pomagają poradzić sobie ze wzdęciem i uczuciem pełności w brzuchu.

U kobiet karmiących piersią napar z suszonych owoców kopru włoskiego wspiera prawidłowe funkcjonowanie gruczołów mlekowych, dzięki czemu wspomaga laktację.

Zalecane spożycie

Jeśli używasz gotowych produktów zawierających koper włoski lub olejek koprowy, zawsze przestrzegaj określonego przez producenta zalecanego spożycia.

Koper włoski w kuchni

Nasiona są używane jako aromatyczna przyprawa, o zup, sałatek, mięs, także w mieszaninie innych ziół. Roślina należy do warzyw selerowatych, a jej mięsiste ogonki liściowe tworzą cebulę, którą jada się na surowo lub gotowaną czy duszoną. Coraz częściej można ją kupić w polskich sklepach. Jest smaczna, ma mało kalorii, a lotny olejek o charakterystycznym aromacie korzystnie wpływa na trawienie. Fenkuł jest źródłem witamin (witaminy C, B1, kwasu foliowego) i minerałów, zwłaszcza potasu.

Autor: prof. Iwona Wawer

Przeczytaj także inny artykuł

Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne jamy ustnej i gardła

Stany zapalne jamy ustnej, przyzębia i gardła dobrze reagują na leczenie naturalnymi preparatami. W takich…

Więcej

Polecane artykuły

Zioła a zdrowie

Zioła w dermatologii (trądzik)

Trądzik to powszechna wśród młodzieży dolegliwość skórna, objawiająca się zaskórnikami i grudkami powstającymi w wyniku…

Więcej
Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a układ nerwowy

Poziom stresu, na jaki jesteśmy wystawieni każdego dnia, powoduje, że choroby na tle nerwowym zaczynają…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a trawienie

Tempo życia, złe odżywianie, stres, zanieczyszczenie środowiska, siedzący tryb życia – to wszystko wpływa negatywnie…

Więcej
Właściwości ziół

Skrzyp polny

Skrzyp, z uwagi na działanie moczopędne, wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych o działaniu wspomagającym…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Właściwości ziół

Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest wieloletnią rośliną z rodziny pokrzywowatych (Urticacaae). W Polsce występuje…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Właściwości ziół

Koper włoski

Napar z owoców kopru włoskiego oraz olejek stosuje się u dzieci, ale też u osób…

Więcej