Koper włoski

Koper włoski lub fenkuł włoski (Foeniculum vulgare Mill.) to gatunek z rodziny selerowatych (Apiaceae). Roślina osiąga wysokość 1–2 m, jej drobne żółte kwiatki są zebrane w baldachy. Owoce mają ostry smak i silny słodkawy zapach, podobny do anyżku. Kiedyś fenkuł rósł w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji, ale rozprzestrzenił się też w obu Amerykach i Australii. W Europie od XVI wieku benedyktyni uprawiali go w klasztornych ogrodach. Teraz jest uprawiany i stosowany na całym świecie.

Surowiec zielarski to suche owoce, które powinny zawierać co najmniej 4% olejku eterycznego. Wśród bioaktywnych składników są flawonoidy (glikozydy kwercetyny i kemferolu) i fitosterole, ale owoce mają też białka, cukry i tłusty olej. Skład chemiczny i właściwości olejku koprowego są w ostatnich latach intensywnie badane. Metodą chromatografii (GC MS) zidentyfikowano w nim 34 składniki. Najwięcej jest trans-anetolu (34–82%) oraz fenchonu (2–22%), są też: estragol, limonen, cis-anetol i α-pinen.

Oprócz świeżych owoców można stosować także napar z suszonych owoców kopru włoskiego oraz olejek koprowy. Wspomagają trawienie, zwłaszcza po ciężkostrawnych posiłkach i przejedzeniu. Pomagają poradzić sobie ze wzdęciem i uczuciem pełności w brzuchu.

U kobiet karmiących piersią napar z suszonych owoców kopru włoskiego wspiera prawidłowe funkcjonowanie gruczołów mlekowych, dzięki czemu wspomaga laktację.

Zalecane spożycie

Jeśli używasz gotowych produktów zawierających koper włoski lub olejek koprowy, zawsze przestrzegaj określonego przez producenta zalecanego spożycia.

Koper włoski w kuchni

Nasiona są używane jako aromatyczna przyprawa, o zup, sałatek, mięs, także w mieszaninie innych ziół. Roślina należy do warzyw selerowatych, a jej mięsiste ogonki liściowe tworzą cebulę, którą jada się na surowo lub gotowaną czy duszoną. Coraz częściej można ją kupić w polskich sklepach. Jest smaczna, ma mało kalorii, a lotny olejek o charakterystycznym aromacie korzystnie wpływa na trawienie. Fenkuł jest źródłem witamin (witaminy C, B1, kwasu foliowego) i minerałów, zwłaszcza potasu.

Autor: prof. Iwona Wawer

Przeczytaj także inny artykuł

Zioła a zdrowie

Zioła w dermatologii (trądzik)

Trądzik to powszechna wśród młodzieży dolegliwość skórna, objawiająca się zaskórnikami i grudkami powstającymi w wyniku…

Więcej

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Melisa

Melisa (Melissa officinalis) to roślina o jasnozielonych karbowanych liściach i drobnych biało-różowych kwiatkach. Osiąga wysokość…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a układ nerwowy

Poziom stresu, na jaki jesteśmy wystawieni każdego dnia, powoduje, że choroby na tle nerwowym zaczynają…

Więcej
Właściwości ziół

Rumianek

Rumianek (Chamomilla recutita) jest znany i popularny w całej Europie. Uprawa tego zioła dominuje na…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła w dermatologii (trądzik)

Trądzik to powszechna wśród młodzieży dolegliwość skórna, objawiająca się zaskórnikami i grudkami powstającymi w wyniku…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne oczu

Pieczenie, zaczerwienienie, uczucie piasku pod powiekami, ropna wydzielina to najczęstsze objawy stanu zapalnego oczu. Ulgę…

Więcej
Właściwości ziół

Koper włoski

Napar z owoców kopru włoskiego oraz olejek stosuje się u dzieci, ale też u osób…

Więcej
Ziołolecznictwo

Zioła lecznicze: gwarancja jakości i leczniczego działania

Zachęcamy do szerokiego stosowania ziół w kuchni, do ich uprawy w przydomowym ogródku i na…

Więcej
Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a wątroba

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka, stanowi ogromną „fabrykę chemiczną”, w której działa…

Więcej