Melisa

Melisa (Melissa officinalis) to roślina o jasnozielonych karbowanych liściach i drobnych biało-różowych kwiatkach. Osiąga wysokość ok. 60–90 cm. Jej ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego. W Polsce rośnie w ogródkach i na plantacjach. Jej liście roztarte w palcach mają mocny cytrynowy zapach i właśnie dlatego bardzo ją lubimy. Warto wiedzieć, że ma znacznie więcej zalet niż miły zapach...

Obecne szybkie tempo życia powoduje, że wiele osób funkcjonuje na co dzień w stanie napięcia nerwowego. Nie czujemy się wówczas komfortowo i miewamy problem z wysypianiem się.

Melisa wpływa korzystnie na dobre samopoczucie zarówno psychiczne, jak i fizyczne. Ułatwia odprężenie, łagodzi niepokój. Wspomaga spokojny sen Wspomaga również proces odprężenia całego organizmu w czasie snu, poprawiając tym samym jego jakość.

Melisę wspiera także prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Z uwagi na działanie ułatwiające odprężenie, łagodzące niepokój i wspierające spokojny sen melisę można polecić praktycznie każdemu: studentom przed egzaminem, biznesmenom żyjącym w ciągłym biegu, ale także seniorom. Melisa doskonale sprawdzi się w takich sytuacjach.

Zalecane spożycie

Jeśli używasz gotowych produktów zawierających melisę, zawsze przestrzegaj określonego przez producenta zalecanego spożycia.

Melisa w kuchni

Świeże listki są gorzkawe w smaku, ale dzięki cytrynowemu zapachowi są dodawane do sałatek, potraw z ryb, octów ziołowych.

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Zioła a zdrowie

Zioła a biegunka

Biegunka może mieć różne przyczyny. Aby móc trwale ją wyeliminować, należy ustalić, co leży u…

Więcej
Właściwości ziół

Senes

Senes zyskuje na popularności, ponieważ jest bardzo skuteczny i łatwy w stosowaniu. Ten lek zawdzięczamy…

Więcej
Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Właściwości ziół

Czystek

Czystek (Cistus incanus) to krzew o białych, różowych i czerwonych kwiatach, rośnie w krajach...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a higiena intymna

Podrażnienia, stany zapalne, infekcje – okolice intymne są bardzo podatne na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Przyczyna…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła w dermatologii (trądzik)

Trądzik to powszechna wśród młodzieży dolegliwość skórna, objawiająca się zaskórnikami i grudkami powstającymi w wyniku…

Więcej
Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej