Morwa biała

Glukoza to główne źródło energii dla naszego organizmu, jest np. praktycznie jedynym źródłem energii dla naszego mózgu. Gdy spada jej ilość we krwi, zaczynamy tracić koncentrację, trudniej nam się skupić, stajemy się drażliwi.

Glukoza w naszym organizmie pochodzi z pożywienia. Jej głównym źródłem są węglowodany, które w układzie pokarmowym są rozbijane w procesie trawienia na cząsteczki glukozy. Nadmiar glukozy magazynowany jest w mięśniach i wątrobie w formie glikogenu oraz w formie kwasów tłuszczowych w tkance tłuszczowej. W razie potrzeby magazyny w wątrobie i mięśniach można szybko uruchomić. Natomiast tkanka tłuszczowa jest magazynem rezerwowym, z którego glukoza uwalniana jest (dla niektórych z nas – niestety) w drugiej kolejności.

Za prawidłowe rozprowadzenie glukozy po tkankach naszego organizmu odpowiada hormon – insulina, wydzielana przez trzustkę. Po posiłku do trzustki dociera bodziec informujący o potrzebie wytworzenia insuliny, aby glukozę odpowiednio rozdystrybuować do komórek. U zdrowego człowieka wydzielona insulina od razu zaczyna swoją pracę i przyłącza się do specyficznych receptorów na błonie komórkowej, które umożliwią przetransportowanie przez nią glukozy. Aby można było sobie cały proces zwizualizować, wyobraźmy sobie, że hormon musi „zapukać do drzwi” komórki, aby glukoza mogła zostać wpuszczona. Tym sposobem stężenie glukozy w krwiobiegu maleje i jest ona zamieniana na energię w dalszych procesach komórkowych.

Liście i kora morwy kontra biała śmierć*

Morwa biała (Morus alba L.) jest drzewem rozpowszechnionym obecnie w wielu miejscach na świecie, także w Polsce. W naszym kraju jest ona uprawiana jako krzew, a liście i młode pędy zbierane są corocznie w lipcu. Następnie surowiec jest suszony w temperaturze 30–60°C, dzielony na dawki dwugramowe do sporządzania naparów ziołowych lub tabletkowany.

Morwa biała polecana jest jako środek wspomagający prawidłowy metabolizm węglowodanów. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Efekt ten występuje przy spożyciu co najmniej 6 g morwy białej dziennie.

 

*popularna potoczna nazwa cukru rafinowanego

Autor: mgr farm. Magdalena Mazurkiewicz

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Świetlik lekarski

Świetlik łąkowy lub świetlik lekarski (Euphrasia officinalis) to niewielka roślinka, ma mniej niż 30 cm…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła w dermatologii (trądzik)

Trądzik to powszechna wśród młodzieży dolegliwość skórna, objawiająca się zaskórnikami i grudkami powstającymi w wyniku…

Więcej
Właściwości ziół

Czystek

Czystek (Cistus incanus) to krzew o białych, różowych i czerwonych kwiatach, rośnie w krajach...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne jamy ustnej i gardła

Stany zapalne jamy ustnej, przyzębia i gardła dobrze reagują na leczenie naturalnymi preparatami. W takich…

Więcej
Właściwości ziół

Nagietek

Lecznicze właściwości nagietka były znane już w starożytności. We współczesnej medycynie nagietek ceniony jest za…

Więcej
Właściwości ziół

Skrzyp polny

Skrzyp, z uwagi na działanie moczopędne, wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych o działaniu wspomagającym…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a biegunka

Biegunka może mieć różne przyczyny. Aby móc trwale ją wyeliminować, należy ustalić, co leży u…

Więcej
Właściwości ziół

Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym.…

Więcej