Szałwia

Czerwono kwitnącą szałwię (Salvia farincea) znamy z kwietników, ale szałwia lekarska (Salvia officinalis) ma fioletowe lub różowe kwiatki i wygląda niepozornie. Jest to roślina śródziemnomorska, w Polsce uprawiana od kilkuset lat. Należy do rodziny Lamiaceae, podobnie jak mięta, tymianek, melisa czy rozmaryn – rośliny znane z obecności olejków eterycznych.

Łacińska nazwa Salvia pochodzi od salvus – zdrowy oraz salvo – leczyć, ocalić. Od czasów starożytnych ta roślina była uważana za wyjątkowo skuteczny lek. Kiedyś rosła w klasztornych ogrodach. Obecnie w Polsce szałwia jest uprawiana na plantacjach, głównie dla celów farmaceutycznych. Surowcem farmaceutycznym są liście. Salviae folium ma monografię w Farmakopei Polskiej (FPVI), Europejskiej, Komisji E oraz ESCOP. Surowiec powinien zawierać ponad 1% olejku (często ma nawet 2,5%). Jego głównym składnikiem jest tujon (50%) i cyneol (15%), ma też borneol, pinen i kamforę.

Liście szałwii zawierają gorzkie laktony seskwiterpenowe (karnozol, kwas karnozolowy, rosmarol), triterpeny (kwas oleanowy, kwas ursolowy), flawonoidy (pochodne apigeniny i luteoliny), taniny oraz dużo cennych kwasów hydroksycynamonowych, takich jak rozmarynowy, chlorogenowy, kawowy.

Składniki olejku oraz związki polifenolowe mają działanie bakteriobójcze, odkażające i ściągające (garbniki), dlatego napar z szałwii jest doskonałym środkiem w stanach zapalnych gardła czy dziąseł. Do płukania jamy ustnej można wykorzystać napar sporządzony z suszonych ziół, ale wygodniej użyć gotowej, odważonej porcji ziół w torebkach ekspresowych. W aptekach dostępnych jest wiele ziołowych mieszanek o działaniu odkażającym i przeciwzapalnym, zawierających w swoim składzie szałwię.

Wyciągi z szałwii mają również działanie przeciwpotne.

Olejek szałwiowy jest stosowany w kosmetykach (szamponach) i pastach do zębów ze względu na jego działanie przeciwbakteryjne. Dodatkowym walorem jest przyjemny, orzeźwiający zapach.

Napar z szałwii jest doskonałym środkiem w stanach zapalnych gardła czy dziąseł.

 

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Zioła a zdrowie

Zioła na odporność - jakie na wsparcie?

Zioła na odporność mogą być ciekawą alternatywą dla ludzi, którzy szukają wsparcia dla swojego naturalnego…

Więcej
Właściwości ziół

Krwawnik

Krwawnik pospolity jest uniwersalnym środkiem leczniczym, stosowanym zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Podobno wojowniczy Achilles…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a układ moczowy

Dolegliwości ze strony układu moczowego są z reguły bardzo uciążliwe, a co gorsza mają tendencję…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła w dermatologii (trądzik)

Trądzik to powszechna wśród młodzieży dolegliwość skórna, objawiająca się zaskórnikami i grudkami powstającymi w wyniku…

Więcej
Właściwości ziół

Koper włoski

Napar z owoców kopru włoskiego oraz olejek stosuje się u dzieci, ale też u osób…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Ziołolecznictwo

Zioła lecznicze: gwarancja jakości i leczniczego działania

Zachęcamy do szerokiego stosowania ziół w kuchni, do ich uprawy w przydomowym ogródku i na…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a przeziębienie

Przeziębienia, szczególnie dokuczliwe w okresie jesienno-zimowym, w ponad 90% wywołane są przez wirusy. Huśtawki pogodowe,…

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej