Szałwia

Czerwono kwitnącą szałwię (Salvia farincea) znamy z kwietników, ale szałwia lekarska (Salvia officinalis) ma fioletowe lub różowe kwiatki i wygląda niepozornie. Jest to roślina śródziemnomorska, w Polsce uprawiana od kilkuset lat. Należy do rodziny Lamiaceae, podobnie jak mięta, tymianek, melisa czy rozmaryn – rośliny znane z obecności olejków eterycznych.

Łacińska nazwa Salvia pochodzi od salvus – zdrowy oraz salvo – leczyć, ocalić. Od czasów starożytnych ta roślina była uważana za wyjątkowo skuteczny lek. Kiedyś rosła w klasztornych ogrodach. Obecnie w Polsce szałwia jest uprawiana na plantacjach, głównie dla celów farmaceutycznych. Surowcem farmaceutycznym są liście. Salviae folium ma monografię w Farmakopei Polskiej (FPVI), Europejskiej, Komisji E oraz ESCOP. Surowiec powinien zawierać ponad 1% olejku (często ma nawet 2,5%). Jego głównym składnikiem jest tujon (50%) i cyneol (15%), ma też borneol, pinen i kamforę.

Liście szałwii zawierają gorzkie laktony seskwiterpenowe (karnozol, kwas karnozolowy, rosmarol), triterpeny (kwas oleanowy, kwas ursolowy), flawonoidy (pochodne apigeniny i luteoliny), taniny oraz dużo cennych kwasów hydroksycynamonowych, takich jak rozmarynowy, chlorogenowy, kawowy.

Składniki olejku oraz związki polifenolowe mają działanie bakteriobójcze, odkażające i ściągające (garbniki), dlatego napar z szałwii jest doskonałym środkiem w stanach zapalnych gardła czy dziąseł. Do płukania jamy ustnej można wykorzystać napar sporządzony z suszonych ziół, ale wygodniej użyć gotowej, odważonej porcji ziół w torebkach ekspresowych. W aptekach dostępnych jest wiele ziołowych mieszanek o działaniu odkażającym i przeciwzapalnym, zawierających w swoim składzie szałwię.

Wyciągi z szałwii mają również działanie przeciwpotne.

Olejek szałwiowy jest stosowany w kosmetykach (szamponach) i pastach do zębów ze względu na jego działanie przeciwbakteryjne. Dodatkowym walorem jest przyjemny, orzeźwiający zapach.

Napar z szałwii jest doskonałym środkiem w stanach zapalnych gardła czy dziąseł.

 

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Zioła a zdrowie

Zioła na odporność - jakie na wsparcie?

Zioła na odporność mogą być ciekawą alternatywą dla ludzi, którzy szukają wsparcia dla swojego naturalnego…

Więcej
Właściwości ziół

Senes

Senes zyskuje na popularności, ponieważ jest bardzo skuteczny i łatwy w stosowaniu. Ten lek zawdzięczamy…

Więcej
Właściwości ziół

Bratek

Kolorowe bratki kojarzą się nam z wiosną – to pierwsze kwiaty na rabatkach i w…

Więcej
Właściwości ziół

Głóg

Lecznicze właściwości głogu były znane starożytnym Grekom, a średniowieczna medycyna...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a higiena intymna

Podrażnienia, stany zapalne, infekcje – okolice intymne są bardzo podatne na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Przyczyna…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Właściwości ziół

Nasiona lnu

Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane,…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne jamy ustnej i gardła

Stany zapalne jamy ustnej, przyzębia i gardła dobrze reagują na leczenie naturalnymi preparatami. W takich…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a wątroba

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka, stanowi ogromną „fabrykę chemiczną”, w której działa…

Więcej