Szałwia

Czerwono kwitnącą szałwię (Salvia farincea) znamy z kwietników, ale szałwia lekarska (Salvia officinalis) ma fioletowe lub różowe kwiatki i wygląda niepozornie. Jest to roślina śródziemnomorska, w Polsce uprawiana od kilkuset lat. Należy do rodziny Lamiaceae, podobnie jak mięta, tymianek, melisa czy rozmaryn – rośliny znane z obecności olejków eterycznych.

Łacińska nazwa Salvia pochodzi od salvus – zdrowy oraz salvo – leczyć, ocalić. Od czasów starożytnych ta roślina była uważana za wyjątkowo skuteczny lek. Kiedyś rosła w klasztornych ogrodach. Obecnie w Polsce szałwia jest uprawiana na plantacjach, głównie dla celów farmaceutycznych. Surowcem farmaceutycznym są liście. Salviae folium ma monografię w Farmakopei Polskiej (FPVI), Europejskiej, Komisji E oraz ESCOP. Surowiec powinien zawierać ponad 1% olejku (często ma nawet 2,5%). Jego głównym składnikiem jest tujon (50%) i cyneol (15%), ma też borneol, pinen i kamforę.

Liście szałwii zawierają gorzkie laktony seskwiterpenowe (karnozol, kwas karnozolowy, rosmarol), triterpeny (kwas oleanowy, kwas ursolowy), flawonoidy (pochodne apigeniny i luteoliny), taniny oraz dużo cennych kwasów hydroksycynamonowych, takich jak rozmarynowy, chlorogenowy, kawowy.

Składniki olejku oraz związki polifenolowe mają działanie bakteriobójcze, odkażające i ściągające (garbniki), dlatego napar z szałwii jest doskonałym środkiem w stanach zapalnych gardła czy dziąseł. Do płukania jamy ustnej można wykorzystać napar sporządzony z suszonych ziół, ale wygodniej użyć gotowej, odważonej porcji ziół w torebkach ekspresowych. W aptekach dostępnych jest wiele ziołowych mieszanek o działaniu odkażającym i przeciwzapalnym, zawierających w swoim składzie szałwię.

Wyciągi z szałwii mają również działanie przeciwpotne.

Olejek szałwiowy jest stosowany w kosmetykach (szamponach) i pastach do zębów ze względu na jego działanie przeciwbakteryjne. Dodatkowym walorem jest przyjemny, orzeźwiający zapach.

Napar z szałwii jest doskonałym środkiem w stanach zapalnych gardła czy dziąseł.

 

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Koper włoski

Napar z owoców kopru włoskiego oraz olejek stosuje się u dzieci, ale też u osób…

Więcej
Właściwości ziół

Kora dębu

Dąb to drzewo osiągające duże rozmiary, będące też symbolem siły i długowieczności. Znane są okazy…

Więcej
Właściwości ziół

Krwawnik

Krwawnik pospolity jest uniwersalnym środkiem leczniczym, stosowanym zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Podobno wojowniczy Achilles…

Więcej
Właściwości ziół

Nasiona lnu

Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane,…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Właściwości ziół

Szałwia

Czerwono kwitnącą szałwię (Salvia farincea) znamy z kwietników, ale szałwia lekarska (Salvia officinalis) ma fioletowe…

Więcej
Właściwości ziół

Nagietek

Lecznicze właściwości nagietka były znane już w starożytności. We współczesnej medycynie nagietek ceniony jest za…

Więcej
Właściwości ziół

Dziurawiec

Dziurawiec (Hypericum perforatum) to pospolita roślina naszych łąk. Jej żółte kwiatki, które pojawiają się pod…

Więcej
Właściwości ziół

Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym.…

Więcej