Zioła a biegunka

Biegunka może mieć różne przyczyny. Aby móc trwale ją wyeliminować, należy ustalić, co leży u jej podłoża. Doraźnie warto zastosować zioła, które ograniczają i łagodzą objawy chorobowe.

Biegunka to zbyt częste wypróżnianie się półpłynnym, płynnym, a nawet wodnistym stolcem, połączone ze skurczami. Wiele jest przyczyn biegunki, ale w większości przypadków wiąże się ona z nadmiernym wydzielaniem wody z organizmu do światła jelita. Woda wydalana jest wraz z kałem, co jest szczególnie niebezpieczne, gdyż może prowadzić do odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych. Chory z reguły jest osłabiony, męczą go wzdęcia, a także odczuwa ogólny dyskomfort.

Przyczyny biegunki mogą być wielorakie. Najczęściej spowodowana jest zatruciem pokarmowym, ale może też mieć swoją genezę w leczeniu antybiotykami i zaburzeniu funkcjonowania flory bakteryjnej, zapaleniu jelita grubego, zakażeniach, niewydolności trzustki, alergii na niektóre pokarmy (np. laktozę zawartą w mleku czy gluten), a nawet mieć podłoże psychiczne i być związana ze stresem. Podstawową sprawą jest ustalenie przyczyn biegunki. Jeśli wiąże się ona z jakimś schorzeniem, to należy je zdiagnozować i rozpocząć leczenie.

Jeśli za biegunką nie stoi żadna poważna choroba, a biegunka nie jest jednorazowa, tylko pacjent ma do niej tendencje, należy wyeliminować ewentualne przyczyny. W tym celu trzeba unikać pokarmów wątpliwej świeżości, pamiętać o higienie, pić dużo płynów. Ważna jest samoobserwacja. Jeśli organizm źle reaguje na pewne typy pokarmów, należy je wyłączyć z diety, unikać tego, co nam szkodzi, np. surowych warzyw i owoców czy nabiału.

Fitoterapia związana z biegunką z reguły ma znaczenie doraźne i normalizujące stan chorego. Ważne, by wybierać zioła o działaniu ściągającym, osłaniającym i przeciwzapalnym. W przypadku biegunki konieczne jest picie dużej ilości płynów, by nie dopuścić do odwodnienia, które jest szczególnie groźne w przypadku małych dzieci i osób starszych.

Zioła pomocne przy biegunce:

  • Borówka czernica – zawiera garbniki katechinowe, które łącząc się z toksynami, unieszkodliwiają je. Ma to szczególne znaczenie w przypadku najczęstszej przyczyny biegunek, czyli zatrucia pokarmowego. Uszczelnia błonę śluzową jelit, zapobiegając odwodnieniu organizmu. Działa ściągająco i przeciwzapalnie.
  • Babka lancetowata – zawiera glikozyd: aukubina, garbniki, flawonoidy, związki śluzowe. Działa osłaniająco i przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego.
  • Kora dębu – jest szczególnie cennym surowcem leczniczym ze względu na wysoką zawartość garbników (ok. 10%), które działają przeciwzapalnie i ściągająco. Uszczelniają one nabłonek jelitowy, dzięki czemu masy kałowe nie rozrzedzają się, a organizm nie odwadnia. Mają zdolność wiązania toksyn.

W przypadku biegunek spowodowanych zatruciem sprawdzą się rośliny, które zawierają barwniki antocyjanowe, np. wyciągi z jeżyn, jagód i czarnych porzeczek.

Oprócz ziół typowo przeciwbiegunkowych warto skorzystać z tych, które mają właściwości normalizujące działanie układu pokarmowego, takich jak szałwia, która ma właściwości przeciwzapalne.

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Barbara Leszczyńska
 

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym.…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła w dermatologii (trądzik)

Trądzik to powszechna wśród młodzieży dolegliwość skórna, objawiająca się zaskórnikami i grudkami powstającymi w wyniku…

Więcej
Właściwości ziół

Dziurawiec

Dziurawiec (Hypericum perforatum) to pospolita roślina naszych łąk. Jej żółte kwiatki, które pojawiają się pod…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne oczu

Pieczenie, zaczerwienienie, uczucie piasku pod powiekami, ropna wydzielina to najczęstsze objawy stanu zapalnego oczu. Ulgę…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a wątroba

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu człowieka, stanowi ogromną „fabrykę chemiczną”, w której działa…

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a przeziębienie

Przeziębienia, szczególnie dokuczliwe w okresie jesienno-zimowym, w ponad 90% wywołane są przez wirusy. Huśtawki pogodowe,…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne jamy ustnej i gardła

Stany zapalne jamy ustnej, przyzębia i gardła dobrze reagują na leczenie naturalnymi preparatami. W takich…

Więcej