Zioła a stany zapalne jamy ustnej i gardła

Stany zapalne jamy ustnej, przyzębia i gardła dobrze reagują na leczenie naturalnymi preparatami. W takich przypadkach warto wybierać zioła o działaniu przeciwzapalnym, antyseptycznym i ściągającym.

Stany zapalne jamy ustnej to ogólne określenie schorzeń, które charakteryzują się stanem zapalnym błon śluzowych wewnątrz ust. Stany zapalne gardła zwykle związane są z chorobami zakaźnymi (przeziębienie, grypa, angina) i są wywoływane przez wirusy i bakterie.  Stany zapalne jamy ustnej najczęściej dotyczą dziąseł, błony śluzowej, języka oraz wewnętrznej strony policzków. Dolegliwości te mogą być powodowane przez zaniedbane uzębienie, niedostateczną higienę jamy ustnej lub przeciwnie – nadużywanie silnie działających preparatów higienicznych, ostre przyprawy, alkohol, nieprawidłowy zgryz, odkładający się kamień nazębny, a także niedobory witamin w diecie.

Najczęściej stany zapalne objawiają się bólem lub uczuciem pieczenia, obrzękiem; przy podrażnieniach może pojawić się krwawienie. Objawy te powodują duży dyskomfort i trudności w codziennym funkcjonowaniu. Choremu trudno jest przyjmować pokarmy, a nawet płyny, odczuwa boleśnie ich temperaturę oraz smak, szczególnie kwaśny czy ostry. Zdarza się, że stany zapalne jamy ustnej powodują nieprzyjemny zapach z ust, co dodatkowo może uprzykrzać funkcjonowanie.

Leczenie należy oprzeć na wyeliminowaniu drażniących substancji, opiece stomatologicznej, odpowiedniej higienie, uzupełnieniu niedoborów witamin, a także miejscowym stosowaniu preparatów ziołowych, np. w formie płukanek, pędzlowań czy inhalacji. W przypadku stanów zapalnych jamy ustnej preparaty roślinne sprawdzają się jako środki doraźne, ale ich główną siłą jest działanie na schorzenia nawracające i długotrwałe. Należy wybierać zioła o działaniu przeciwzapalnym i  ściągającym.

Zioła pomocne przy stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, przede wszystkim do stosowania zewnętrznego:

  • Szałwia – stosowana w formie naparów, łagodzi objawy stanu zapalnego (olejek i gorycz karnozol).
  • Korzeń prawoślazu – związki śluzowe, które występują w prawoślazie w dużych ilościach, działają powlekająco i osłaniająco.
  • Kwiat rumianku – składniki olejku eterycznego, α-bisabolol i chamazulen działają przeciwzapalnie.
  • Liście babki lancetowatej – zawierają związki (aukubinę, flawonoidy, garbniki, a także substancje śluzowe), które działają przeciwzapalnie, zmniejszają przekrwienie błon śluzowych.
  • Tymianek – fenole zawarte w olejku tego zioła, takie jak tymol i karwakrol, a także garbniki, działają łagodząco na stany zapalne jamy ustnej i gardła.

W radzeniu sobie z ze stanami zapalnymi warto użyć preparatów o sprawdzonych właściwościach. Napary z ziół sprawdzą się jako płukanki – złagodzą zapalenia wewnątrz jamy ustnej, także gardła i krtani, ale też jako inhalacje przy stanach zapalnych dróg oddechowych. Przy stanach zapalnych dziąseł czy gardła warto skorzystać z mieszanek, które w swoim składzie posiadają szałwię i tymianek. Preparaty zawierające prawoślaz, babkę lancetowatą i rumianek stosuje się przeciwzapalnie oraz osłaniająco na zmienione chorobowo błony śluzowe jamy ustnej i gardła.

Konsultacja merytoryczna: lek. med. Barbara Leszczyńska

Właściwości ziół

Polecane artykuły

Właściwości ziół

Nasiona lnu

Len jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu. W medycynie wykorzystuje się zarówno nasiona, tzw. siemię lniane,…

Więcej
Właściwości ziół

Nagietek

Lecznicze właściwości nagietka były znane już w starożytności. We współczesnej medycynie nagietek ceniony jest za…

Więcej
Ziołolecznictwo

Leki roślinne w XXI wieku

Lek to produkt medyczny, który może zawierać różne rodzaje substancji, zarówno syntetyczne...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a zaparcia

Jednym z częściej spotykanych problemów ze strony układu pokarmowego są zaparcia. Mogą one występować okresowo…

Więcej
Właściwości ziół

Mięta

Mięta jest szeroko uprawiana i od dawna bardzo popularna. Miętę znali starożytni Egipcjanie 1000 lat…

Więcej
Właściwości ziół

Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest wieloletnią rośliną z rodziny pokrzywowatych (Urticacaae). W Polsce występuje…

Więcej
Właściwości ziół

Morwa biała

Morwa biała bogata jest w białka, węglowodany, wapń, żelazo, kwas askorbinowy, β-karoten, tiaminę, kwas foliowy…

Więcej
Właściwości ziół

Koper włoski

Napar z owoców kopru włoskiego oraz olejek stosuje się u dzieci, ale też u osób…

Więcej
Właściwości ziół

Szałwia

Czerwono kwitnącą szałwię (Salvia farincea) znamy z kwietników, ale szałwia lekarska (Salvia officinalis) ma fioletowe…

Więcej