Lipa

Współczesna fitoterapia uważa kwiatostany lipy (Tiliae flos) za surowiec farmaceutyczny o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym. Jednak badania naukowe pokazują, że zastosowanie kwiatostanu lipy może być znacznie szersze.

W Polsce popularne są dwa gatunki lipy: drobno- (Tilia parviofolia) i szerokolistna (Tilia platyphyllos). Mają podobne kwiaty, ale bardziej rozpowszechniona jest lipa drobnolistna, która kwitnie w połowie lipca. Kwiaty lipy można zbierać i suszyć samemu, ciesząc się ich zapachem. Jednak wygodniej jest kupić gotowy susz, a najlepiej saszetki do zaparzania fix z odpowiednio odmierzoną porcją w torebce.

Fitochemia kwiatów lipy

Przyjemny zapach kwiatów to wynik obecności niewielkiej ilości olejku eterycznego (0,05%), którego głównym składnikiem jest farnezol (geraniol, eugenol, cytral, cytronelal). Kwiatostany lipy mają ok. 1% flawonoidów (norma to 0,7%), wśród nich dominują glikozydy kwercetyny i kemferolu oraz tylirozyd. Surowiec ma też związki śluzowe, triterpeny, procyjanidyny, składniki mineralne. Główne bioaktywne składniki lipy to flawonoidy, znane jako antyoksydanty. 

Kiedy stosować napar z lipy

Lipa jest szczególnie polecana przy przeziębieniu.
Napar z lipy to również świetny środek w pediatrii. Sprawdza się u dzieci przy wspomaganiu leczenia przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych z bólem gardła, katarem i kaszlem. Lipa to łagodny środek napotny i przeciwzapalny. Działanie to polega przede wszystkim na zwiększeniu wrażliwości gruczołów potowych na bodźce dochodzące od nerwów współczulnych. Dla małych dzieci wystarczy napar z jednej torebki na szklankę wody. Chętniej wypiją go z sokiem malinowym. Pamiętajmy, aby nie stosować naparów z lipy u dzieci poniżej 4 lat.

Właściwości lipy

Właściwości napotne lipy przypisuje się flawonoidom. Wodne wyciągi z surowca powodują zwiększenie wydzielania potu, poprawiają parowanie (transpirację) i oddychanie (perspirację) przez skórę. Działanie napotne można uzyskać nie tylko po wypiciu naparu, lecz także po zastosowaniu kąpieli.

Właściwości przeciwzapalne i osłaniające – obecny w surowcu glikozydoester (tilirozyd) oraz śluzy działają łagodnie przeciwzapalnie. Ponadto związki śluzowe wykazują działanie osłaniające, powlekające i zmiękczające. Zapewnia to efekt łagodzący kaszel i kojący ból gardła.

Dawkowanie

Według Farmakopei Polskiej: napar z 2–6 g kwiatów na dobę stosuję się jako lek przeciwgorączkowy i napotny. W torebce ekspresowej (fix) najczęściej jest 2 g suszu. Wygodnie jest zaparzyć 2 torebki w szklance wrzącej wody przez 15 min, a potem popijać ciepły napar. Można taki napój osłodzić, dodając syrop malinowy, który również działa napotnie. Bardzo smaczna jest herbata lipowa słodzona lipowym miodem.

                            

Autor: prof. Iwona Wawer

Zapoznaj się z produktem

Polecane artykuły

Zioła a zdrowie

Zioła a układ moczowy

Dolegliwości ze strony układu moczowego są z reguły bardzo uciążliwe, a co gorsza mają tendencję…

Więcej
Właściwości ziół

Czystek

Czystek (Cistus incanus) to krzew o białych, różowych i czerwonych kwiatach, rośnie w krajach...

Więcej
Właściwości ziół

Rumianek

Rumianek (Chamomilla recutita) jest znany i popularny w całej Europie. Uprawa tego zioła dominuje na…

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła a stany zapalne oczu

Pieczenie, zaczerwienienie, uczucie piasku pod powiekami, ropna wydzielina to najczęstsze objawy stanu zapalnego oczu. Ulgę…

Więcej
Ziołolecznictwo

Historia ziołolecznictwa

Zioła towarzyszą człowiekowi od początku historii, każda cywilizacja miała swój zestaw roślin jadalnych i leczniczych...

Więcej
Zioła a zdrowie

Zioła na odporność - jakie na wsparcie?

Zioła na odporność mogą być ciekawą alternatywą dla ludzi, którzy szukają wsparcia dla swojego naturalnego…

Więcej
Właściwości ziół

Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest wieloletnią rośliną z rodziny pokrzywowatych (Urticacaae). W Polsce występuje…

Więcej
Właściwości ziół

Głóg

Lecznicze właściwości głogu były znane starożytnym Grekom, a średniowieczna medycyna...

Więcej
Właściwości ziół

Owoc borówki czernicy

Czarne jagody to bogate źródło związków polifenolowych, głównie barwników antocyjanowych (glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, malwidyny), ich…

Więcej